Σελίδες βυθού ~ συζήτηση, ενημέρωση,εμπλουτισμός γνώσεων σχετικά με τον θαλάσσιο βιόκοσμο & την αυτόνομη κατάδυση
Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010
Η πιο «μίζερη» φατσούλα στον κόσμο των ζώων κινδυνεύει με εξαφάνιση..
Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010
οπς λάθος χθες έκανε 101!!!!
τουλάχιστον είπε πως τώρα θα σταματήσει (για δυο τρεις μήνες φαντάζομαι)
το μήνυμα του στο facebook λέει πως
101m CNF! I wasn't entirely happy with the surfacing on my last dive (it was completely valid, and a white card performance, but I did have a small samba), so this morning I went a meter deeper and made it look better on the surface!
Project Hector is over, and what a ride it's been - thank you all for you your support...! Story and photos to follow!
Πέρπατόντας στα εκάτο μέτρα! Ξυπόλυτος!!!
Ο 30χρόνος Νεοζηλανδός William Trubridge έχει βαλθεί να μας τρελάνει τελείως. Συνεχίζει να σπάει τα ρεκόρ στην άπνοια το ένα μετά το άλλο και το κάνει πλέον και με προφίλ που δείχνει την αγάπη του στον υποβρύχιο κόσμο. Έτσι οργάνωσε ένα project το οποίο το ονόμασε "project Hector" θέλοντας να μας παρουσιάσει τα ενδημικά στην Νέα Ζηλανδία δελφίνια Cephalorhynchus hectori (Hector’s dolphin :-)). Μάζεψε και αρκετές χορηγίες για αυτό τον σκοπό και πήγε ξανά στης Bahamas και στις 12 Δεκεμβρίου καταδύθηκε χωρίς βοήθεια (χωρίς πέδιλα δηλαδή κατηγόρια Constant no fins CNF) στα 100 μέτρα όσα μετρά δηλαδή μπορούν να καταδυθούν και τα αγαπημένα του δελφίνια. Συγχαρητήρια William και είναι πραγματικά απορίας άξιο το που σκοπεύει να σταματήσει αυτός δύτης.
Δείτε την προσπάθεια του εδώ.
Wesley C. Skiles
Με λύπη έμαθα σήμερα ότι ένας σπουδαίος δύτης που εκτός άλλων εργαζόταν και για το National Geographic πέθανε σε καταδυτικό ατύχημα το περασμένο καλοκαίρι. Ο λόγος για τον Wesley Skiles έργα του οποίο μας μάγεψαν στο τεύχος του Αυγούστου (ελληνική έκδοση). Η φωτογραφίες από το σπήλαια υποβρύχια των Bahamas ήταν πραγματικά σπουδαίες. Το ατύχημα είναι ιδιαίτερα περίεργο αφού ξαφνικά ξεκίνησε να κάνει ανάδυση κάνοντας σήμα στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας ότι του είχε τελείωση το φιλμ παρόλο που χρησιμοποιούσε ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. Υπενθυμίζομε ότι πριν ένα χρόνο είχε βρει τραγικό τέλος ένας άλλος δύτης του NG o Carl Spencer κατά την κατάδυση του στο ναυάγιο του Βρετανικού στην Κέα. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει.
Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010
Τετάρτη 8-12
Η συνάντηση μας πραγματοποιήθηκε στην γυάλα και όπως όλα δείχνουν είναι μια από της τελευταίες που θα πραγματοποιηθούν σε αυτό το χώρο. Ασχοληθήκαμε με το θέμα της στέγασης όπου μάλλον σύντομα θα έχουμε καλά νέα. Ακόμα ασχοληθήκαμε με την ενημέρωση των νέων μελών μας ως προς τα δικαιώματα και της υποχρεώσεις τους ως μέλη της ομάδας. Ακόμα έγινε ενημερώση σχετικά με την παραλαβή υλικών καταδύσεις από την Ένωση Αυτοδυτών Θεσσαλονίκης (θα επεκταθούμε σε αυτό αργότερα).
ο Τιτανικοφάγος!!!
Το H.titanicae είναι ένα από τα δεκάδες είδη μικροβίων -βακτήρια και μύκητες- που αποδομούν το σιδερένιο σκελετό του «αβύθιστου» υπερωκεάνιου.
«Το 1995 προέβλεπα ότι ο Τιτανικός θα διατηρούνταν για ακόμα 30 χρόνια» σχολίασε η Δρ Ενριέτα Μαν του Πανεπιστημίου Ντάλουσι στον Καναδά. «Νομίζω όμως ότι τώρα καταρρέει πολύ ταχύτερα από ό,τι τότε. Θα είναι ευχάριστο αν απομένουν 15 με 20 χρόνια. Στο τέλος δεν θα μείνει τίποτα εκτός από ένας λεκές σκουριάς» συνέχισε.
Σε συνεργασία με συναδέλφους της στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης και το Κέντρο Επιστημών του Οντάριο, η Δρ Μαν εξέτασε δείγματα σκουριάς που συνέλεξε το 1991 το ρωσικό ρομποτικό βαθυσκάφος Mir-2.
Αναλύοντας το γενετικό υλικό που υπήρχε στα δείγματα, οι ερευνητές αναγνώρισαν 27 είδη βακτηρίων, ανάμεσά τους το νέο είδος της οικογένειας Halomonadaceae.
Τα βακτήρια που τρώνε το οξείδιο του σιδήρου συγκεντρώνονται πάνω σε μικροσκοπικές οπές που δίνουν στη σκουριά μια πορώδη υφή και τη μετατρέπουν τελικά σε λεπτόκοκκη σκόνη. «Είναι μια φυσική διαδικασία που ανακυκλώνει τον σίδηρο και τον επιτρέπει στη φύση» εξηγεί η Δρ. Μαν.
Όπως φαίνεται, τα βακτήρια θα βρίσκονται στα μισά του δείπνου τους το 2012, οπότε συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη βύθιση του Τιτανικού έξω από τη Νέα Γη του Καναδά.
Η ανακάλυψη του Halomonas titanicae θα παρουσιαστεί στις 8 Δεκεμβρίου στο International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology।
πηγή
Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010
Καπνός χωρίς φωτιά στα 5000μ.
Οι επιστήμονες του βασιλικού ερευνητικού πλοίου James Cook ανακάλυψαν την περασμένη άνοιξη την βαθύτερη γνωστή μαύρη καμινάδα. Η ανακάλυψη έγινε από το πλήρωμα του σκάφους στην τάφρο των Cayman στην Καραϊβική όταν παρατηρήθηκαν χημικές ενώσεις στο νερό που υποδείκνυαν ότι κάτι τέτοιο πρέπει να υπάρχει εκεί κοντά.
Διαβάστε περισσότερα εδώ .
Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010
Φωτογράφιες πανέμορφες και φετινές
A collection of the year's best underwater photography, chosen by the judges of two major competitions - Our World Under Water and the fourth annual Deep International Underwater competition. The two competitions attracted more than 5,000 entries and winners were picked from 20 countries across the world. Prizes for the contests make up the largest prize pool for underwater photography, with $120,000 (£74,000) up for grabs
Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010
Παρουσίαση διδακτορικής διατριβής με θέμα τη Δημιουργία Δίκτυου Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών στις Κυκλάδες
«Σχεδιασμός ενός δικτύου θαλασσίων αποθεμάτων βασισμένος στις αρχές του συστηματικού σχεδιασμού για την προστασία της φύσης με περιορισμένα οικολογικά και κοινωνικό – οικονομικά δεδομένα: Η περίπτωση του Αρχιπελάγους των Κυκλάδων»
Καλή επιτυχία Σιλβαιν,
άντε και από αύριο Dr. Giakoumi!
Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010
Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010
Τέλος η πρώτη μας γυάλα.
Με λύπη σας ενημερώνουμε ότι το πανεπιστήμιο σταμάτησε να νοικιάζει των χώρο στον οποίων στεγαζόμασταν και εμείς και πλέον είμαστε ξανά σε αναζήτηση νέου χώρου. Κάθε εμπόδιο για καλό. Κάθε ιδέα ευπρόσδεκτη. Το θέμα θα συζητήσουμε στην βράδυνη συνέλευση.
Υγ. Πάνω που την σουλουπώσαμε κάπως
Εκπαίδευση στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης από το ΛΤ Λέσβου.
Την προηγούμενη παρασκευή (19 Νοέμβριου) διοργανώθηκε από το λιμενικό ταμείο Λέσβου η ετήσια εκπαίδευση της ομάδας αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης. Η εκπαίδευση ήταν χωρισμένη σε θεωρητικό κομμάτι και πρακτική εκπαίδευση. Στο θεωρητικό μέρος ενημερωθήκαμε για θέματα όπως τα είδη και οι πήγες της θαλάσσιας ρύπανσης από πετρελαιοειδή και τα υλικά και οι μέθοδοι αντιμετώπισης της. Στην πρακτική εκπαίδευση είδαμε τα υλικά αντιμετώπισης ρύπανσης και τον τρόπος συντήρησης τους και στην συνέχεια βάση σεναρίου ρύπανσης χρησιμοποιήσαμε το πλωτό φράγμα. Το σενάριο προέβλεπε ότι στο λιμάνι της Μυτιλήνης παρατηρήθηκε διαρροή πετρελαιοειδών από το ΕΓ- ΟΓ Κωνσταντίνος και ολοκληρώθηκε με την αγκυροβόληση του φράγματος περιμετρικά του πλοίου. Την δεύτερη μέρα στο Σίγρι παρακολουθήσαμε παρόμοια εκπαίδευση αλλά διαμορφωμένη κατάλληλα για άτομα που την παρακολουθούσαν πρώτη φορά. Το σενάριο προέβλεπε την αντιμετώπιση ρύπου από πλοίο του πολεμικού ναυτικού. Το Σίγρι είναι ένα από τα τέσσερα σημεία στα οποία το λιμενικό ταμείο έχει κοντέινερ με υλικά αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης. Τα υπόλοιπα σημεία είναι η Πέτρα, το Πέραμα και η Μυτιλήνη. Τα κοντέινερ αυτά έχουν την δυνατότητα να μετακινηθούν σε περίπτωση που χρειαστεί να αντιμετωπιστεί κάποια εκτεταμένη ρύπανση σε κάποιο σημείο του νησιού ή ακόμα και να αποσταλούν αλλού. Ευχαριστούμε το λιμενικό ταμείο για την εκπαίδευση που μας έδωσε και ανυπομονούμε να συμμετάσχουμε στην επόμενη παρόμοια εκπαίδευση του φορέα. Από την ομάδα μας την εκπαίδευση παρακολούθησαν η Κωνσταντίνα, η Άρτεμις, η Μαριγιάννα, ο Χρήστος και ο Κώστας. Εκτός από την ομάδα μας το παρών στην εκπαίδευση έδωσε η Ελληνική ομάδα διάσωσης και ο σύλλογος των αλιέων του Σιγρίου καθώς και άλλοι εθελοντές.