Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Auguste Antoine Piccard – Πρωτοπόρος σε αέρα και θάλασσα!

Πριν λίγες μέρες (αρκετές από τότε που έγραψα το κείμενο) σε αυτήν την συμπαθητική εκπομπή που είχε η ΕΡΤ3 για της επιστήμες και της τέχνες (Μαγικός κόσμος καθημερινά 15.30) είχε θέμα τα υποβρύχια. Είχε εστιάσει πάνω στο υποβρύχιο Typhoon (ονομασία που έχει δώσει το ΝΑΤΟ στο υποβρύχιο που είχε ο Σοβιετικός και τώρα ο ρώσικος στρατός). Σε κάποια φάση αναφέρθηκε στον επιστήμονα που δημιούργησε το βαθυσκάφος Trieste και την επιρροή που είχε ο άνθρωπος αυτός πάνω στον Herge στην δημιουργία του χαρακτήρα Τουρνεσολ στην σειρά κόμιξ Τεν-Τεν (αυτήν την εβδομάδα έχει καθημερινά στις 7 ντοκιμαντέρ στην ΕΤ1 με την συσχέτιση Herge και αρχαιολογίας). Εκεί έχουν κάνει ένα μικρό μπέρδεμα και τόσο το καλύτερο για μας αφού μπορούμε να σας αφηγηθούμε την ιστορία της οικογένειας Piccard. (Όχι όχι ο Κάπταιν Picard του Star Trek δεν είναι μακρινός συγγενής).

O Auguste Antoine Piccard γεννήθηκε στην Βασιλεία της Ελβετίας το 1884. Σπούδασε φυσική στις Βρυξέλες του Βελγίου. Τον ενδιαφέροντα του ήταν σε αρκετά πεδία αλλά θα έμενε στην ιστορία για τις εφεύρεσης του. Έγινε γνωστός διότι κατασκεύαζε μπαλόνια (από αυτά που πέταγε ο Φιλέας Φογκ). Ένα από αυτά το 1931 τους ανέβασε στα 15,785 μέτρα κάνοντας έτσι το ρεκόρ. Μαζί με την συνεπιβάτη του Paul Kipfler κάναν διάφορες ατμοσφαιρικές μετρίσης. Ο Herge συνεπαρμένος από τα κατορθώματα του έφτιαξε έναν ήρωα για το κόμικ Τεν-Τεν που ήταν απεικόνιση του A.A.Picard. O ήρωας αυτός είναι ο διάσημος καθηγητής Τουρνεσολ που εκτός τον άλλων σε δύο ιστορίες τις σειράς εφοδιάζει τους ήρωες Τεν Τεν και καπετάν Χάντοκ με ένα πανέμορφο καρχαριόσχημο υποβρύχιο. Ε σιγά το πράμα θα πείτε «μόνο στα κόμικ δηλαδή βούταγε ο Πικαρντ?». Όχι φυσικά! Ο A.A.Piccard είπαμε ότι είχε πολλά ενδιαφέροντα και έτσι στην συνέχεια της καριέρας του χρηματοδοτούμενος από τον οργανισμό “Belgian Fonds National de la Recherche Scientifique” δημιούργησε το FNRS-2. Αυτό δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα από τα ιστορικότερα βαθυσκάφη που έχει δημιουργίση ο άνθρωπος. Ηλεκτροκινητήρας με 24 ώρες αυτονομία και κατάδυση με την ιλιγγιώδη ταχύτητα των 0,5knots στα 4.000 μέτρα. Όλα αυτά το 1948!!!. Ο Auguste πέθανε το 1962 άλλα το όνομα Piccard συνέχισε να δημιουργεί νέου ορίζοντες για την επιστήμη και να δίνει απαντήσεις στις προκλήσεις που τοποθετεί η φύση στην ανθρωπότητα. Πως θα το δούμε σε επόμενο ποστ. συνεχίζετε........

Το Βελγικό βαθυσκάφος FNRS-2 μετά από ζημιά και έλλειψη χρηματοδότησης αγοράσθηκε από τους Γάλλους και ανακατασκευάσθηκε στο FNRS-3.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου