Σελίδες βυθού ~ συζήτηση, ενημέρωση,εμπλουτισμός γνώσεων σχετικά με τον θαλάσσιο βιόκοσμο & την αυτόνομη κατάδυση
Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011
Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011
Σχετικά με το ντοκυμαντέρ Ναυτίλος του ΣΚΑΙ και την συμμετοχή του Βασίλη σε αυτό..
ο Dr.Enric Sala στην Καθημερινή.
Στην συνέντευξη μεταξύ άλλων αναφέρετε και στην Συλβαίν η οποία είναι διδάκτορας του πανεπιστημίου μας και συνεργάτιδα της ομάδας μας.
Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011
Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011
καταζητούνται
.... και είναι οπλισμένες Εμένα με τραυμάτισαν κατά την καταδίωξη ενός από αυτούς. Λοιπών Τριτωνόπουλα έχουμε μια νέα αποστολή. Ένας Αμερικάνος ψάχνει δείγματα από σαλιάρες από όλων το κόσμο για την διδακτορική διατριβή του. Μας έχει στείλει αναλυτικά διαφορές πληροφορίες σχετικά με την σύλληψη, επεξεργασία και συντήρηση των δειγμάτων. Όποιος ενδιαφερθεί να βοηθήση ας μου στείλει e-mail να του στείλω όλη την ηλεκτρονική αλληλογραφία. Τα είδη των σαλιάρων είναι μπόλικα. Με μια συννένοηση με τους τρατιέριδες μπορούμε να βρούμε το Blennius ocellaris που ζει στα βαθιά νερά. Πιθανών να πιάνετε και στην καθετή. Όλα τα υπόλοιπα είδη (από τα σχετικά κοινά) ζουν από τα τρία μέτρα και ρηχότητα μέχρι και στα λεγόμενα "rockpools" δηλαδή τις λιμνούλες που σχηματίζονται από τον ψεκασμό του κύματος στα βράχια. Μια απόχη και λίγο πονηριά είναι ότι χρειαζόμαστε για να τις συλλάβουμε. Αυτά για την ώρα.
Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011
Δειγματοληψίες στο Πήλιο.
Και ναι τα καταφέραμε! Κανονίσαμε προγράμματα και υποχρεώσεις και μαζευτήκαμε στο Χόρτο του Πηλίου για να βοηθήσουμε την Μαρία με τους δύο καινούργιους σταθμούς δειγματοληψίας. Ο ύφαλος Λευτέρης και ο δίαυλος του Τρίκερι υποδέχθηκαν τους δύτες με λαδιές οπότε τα υπόλοιπα ήταν τυπική διαδικασία. Τι και αν γίναμε μάρτυρες σε υπόθεσης παράνομης αλιείας, ατυχημάτων ιστιοπλοϊκών που δεν έβλεπαν τους υφάλους και διαφόρων κνιδόζωων και σαλιάρων που ήθελαν να μας κατασπαράξουν δεν πτοηθήκαμε. Η συλλογή δεδομένων ολοκληρώθηκε και ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ θέλουμε να δώσουμε στον Πάρη τον Θωμά, την Ντίνα, μέλη του καταδυτικού κέντρου diving Pelion, και την Ελίνα(επίσης μέλος του καταδυτικού αλλά και φίλη του συλλόγου) που μας βοήθησαν με τις δειγματοληψίες και στο κ. Νίκου Τζανουδάκη για την υποστήριξη του με την χορηγία κάποιου απαραίτητου εξοπλισμού για τις δειγματοληψίες μας. Στην αποστολή συμμετείχαμε εγώ, ο Βασίλης , η Έλενα και η Μαρία από τα Τριτωνόπουλα.
Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011
Το ντοκιμαντέρ «Ναυτίλος» της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ σε συνεργασία με το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.
Δείτε περισσότερο στην σελίδα της παραγωγής εδώ.
Ενδιαφέρουσες ομιλίες στην TED
Τετάρτη 25 Μαΐου 2011
Εκδρομή στα Ψαρά.
Το Σαββατοκύριακο που πέρασε οι μεταπτυχιακή φοιτητές του «Τρίτων» ταξίδεψαν στα πλαίσια του προγράμματος σπουδών που παρακολουθούν στα Ψαρά. Εκεί ανέπτυξαν διάφορες δραστηριότητες που σχετίζονται με την επιθυμία αρκετών κάτοικων της περιοχής να παρθούν διαχειριστικά μετρά με σκοπό την προστασία των αλιευμάτων και την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής. Για της υ/β δραστηριότητες χρησιμοποιήθηκαν μεγάλο κομμάτι των εξοπλισμών τη ομάδας. Η καταγραφή των οικοτόπων της περιοχής των Αντίψαρων, η υποβρύχια τοποθέτηση Doppler με σκοπό την εκπαίδευση στο συγκεκριμένο όργανο καθώς και η ανεύρεση ενός ναυαγίου ήταν η σημαντικότερες υ/β δραστηριότητες της ομάδας μας.
Τρίτη 24 Μαΐου 2011
900 ξένα είδη έχουν εισβάλει στην ανατολική Μεσόγειο
Η έρευνα του πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, από τον Στέφανο Καλογήρου του Τμήματος Θαλάσσιας Οικολογίας, η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Μεσόγειος είναι η θάλασσα που διεθνώς έχει δεχτεί την μεγαλύτερη εισβολή ξένων ειδών. Παρόλα αυτά, όπως τονίζεται, υπάρχει ανεπαρκής κατανόηση του πώς και πόσο αυτή η εισβολή επηρεάζει τα οικοσυστήματα, ζώων και φυτών, ιδίως στην ανατολική Μεσόγειο.
Ιδιαίτερα απειλητικό είναι ένα δηλητηριώδες ψάρι (pufferfish) που πρόσφατα έκανε την εμφάνισή του στα νερά της ανατολικής Μεσογείου και διαθέτει μια ισχυρή τοξίνη, η οποία προκαλεί μυϊκή παράλυση και διακοπή της αναπνοής, που μπορεί να αποβεί ακόμα και θανατηφόρα. Στα παράκτια οικοσυστήματα που ο Καλογήρου μελέτησε, το συγκεκριμένο ψάρι φαίνεται να έχει αποκτήσει κυρίαρχη θέση, με οικολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
Δευτέρα 23 Μαΐου 2011
Εκβρασμός Δελφινιού - Μυτιλήνη 14-5-2010
Σύμφωνα με υπάρχουσες μελέτες το στενό της Μυτιλήνης παρουσιάζει μεγάλη συχνότητα σε εκβρασμούς δελφινιών. Κατά το χρονικό διάστημα Μάιος 2010- Μάιος 2011, το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας έχει ενημερωθεί συνολικά για 4 εκβρασμούς δελφινιών στη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ το 2008, ακόμα ένα κοινό δελφίνι είχε εκβραστεί στην ίδια περιοχή, ακριβώς κάτω από το πανεπιστήμιο.
Το κοινό δελφίνι της Μεσογείου
Τα κοινά δελφίνια ονομάζονται “κοινά” γιατί κάποτε ήταν το πιο συνηθισμένο είδος στη Μεσόγειο. Σήμερα, κάθε άλλο παρά κοινά είναι, καθώς τα τελευταία 40-50 χρόνια οι πληθυσμοί τους στη Μεσόγειο έχουν υποστεί μείωση μεγαλύτερη του 50%. Βασικοί λόγοι της συρρίκνωσης των πληθυσμών τους είναι η εξάντληση της τροφής τους λόγω της υπεραλίευσης, η παγίδευσή τους σε αλιευτικά εργαλεία και η υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων τους.
Σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης 2000-2010 της IUCN (Interntaional Union for the Conservation of Nature) για τα κητώδη παγκοσμίως, ο αριθμός των κοινών δελφινιών έχει μειωθεί δραματικά στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο και υπάρχει επείγουσα ανάγκη για δράσεις προστασίας, ώστε να αποφευχθεί η εξαφάνιση του είδους σε αυτή την περιοχή εξάπλωσής του. Το 2003 το Delphinus delphis της Μεσογείου, κατατάχθηκε ως είδος που κινδυνεύει να εξαφανιστεί (Endangered) στην Κόκκινη Βίβλο των Απειλούμενων Ειδών (IUCN).
Γενικά Στοιχεία & Χαρακτηριστικά Προσδιορισμού
Το κοινό δελφίνι (Delphinus delphis) έχει σώμα υδροδυναμικό που φτάνει κατά μέσο όρο σε μήκος τα 2 μέτρα. Κολυμπά με εξαιρετική ευκινησία και είναι γνωστό για τις μεγάλες ταχύτητες που μπορεί να αναπτύξει (5 έως και 35 κόμβους ή αλλιώς 9-65 χλμ/ώρα). Καταδύεται έως τα 300 μ. και μπορεί να παραμείνει υποβρυχίως για πάνω από 8 λεπτά.
Η ραχιαία περιοχή έχει χρώμα σκούρο γκρι ή μαύρο. Το ραχιαίο πτερύγιο έχει στη βάση του ή στο κέντρο του μια ανοιχτή γκρι ή μπεζ περιοχή που ποικίλει σε σχήμα, χρώμα και έκταση. Ακριβώς κάτω από το ραχιαίο πτερύγιο, η σκούρα ραχιαία περιοχή σχηματίζει πλευρικά ένα ευδιάκριτο και αμβλυγώνιο V, σαν αντικατοπτρισμό του ραχιαίου πτερυγίου, που είναι και το κύριο γνώρισμα για τον προσδιορισμό του είδους. Κάτω από τη σκούρα ραχιαία περιοχή το κοινό δελφίνι παρουσιάζει ένα σύνθετο χρωματικό πρότυπο που θυμίζει κλεψύδρα. Η μπροστινή περιοχή της “κλεψύδρας” έχει το χρώμα της άμμου (ώχρα, κίτρινο, μπεζ) ενώ το πίσω μέρος είναι γκρίζο ανοιχτό. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του είδους είναι ότι το μάτι περιβάλλεται από μία μαύρη κηλίδα, από την οποία ξεκινά μία λεπτή μαύρη γραμμή που κατευθύνεται προς τα εμπρός. Έχει μακρόστενο ρύγχος που φέρει 40-65 δόντια στο κάθε μισό της κάτω και επάνω σιαγόνας.
Οι φυσικοί εχθροί του κοινού δελφινιού είναι οι μεγάλοι καρχαρίες και οι όρκες, οι οποίοι αποτελούν απειλή για τα μικρά και αδύναμα άτομα κυρίως. Σε περιοχές σαν την Ελλάδα όπου οι μεγάλοι αυτοί θηρευτές σπανίζουν ή δεν υπάρχουν, κύριος φυσικός εχθρός των δελφινιών είναι οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες.
Βιβλιογραφία
Φρατζής, Α. & Αλεξιάδου, Π. (2003). Τα κητώδη των ελληνικών θαλασσών. Μονογραφίες Θαλασσίων Επιστημών. Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών.
Bearzi, G., Reeves, R.R., Notarbartolo Di Sciara, G., Politi, E., Canadas, A., Fratzis, A. & B. Mussi (2003). Ecology, status and conservation of short-beaked common dolphins Delphinus delphis in the Mediterranean Sea. Mammal Review 33: 224-252
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους πληθυσμούς του κοινού δελφινιού και άλλων κητωδών στην Ελλάδα επισκεφτείτε:
Cetacean Alliance
PELAGOS Institute
ACCOBAMS Agreement on the Conservation of Cetaceans of the Black Sea, Mediterranean Sea and contiguous Atlantic Area
Επίσης ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ (βίντεο) από την earthOCEAN σχετικά με τη συρρίκνωση του πληθυσμού των κοινών δελφινιών στη δυτική Ελλάδα και τα αίτια της.
Για περαιτέρω ενημέρωση και πληροφορίες, στείλτε mail στο triton@aegean.gr
Μαρία Σίνη, Συλβαίν Γιακουμή, Αλίκη Καλτσίδου
Δευτέρα 25 Απριλίου 2011
Το βουνό των ιχθυολόγων και τα άλλα υποθαλάσσια βουνά.
Αρκετές πληροφορίες μεταξύ των οποίων και αναλυτικά στοιχεία από δειγματοληψίες ψαριών σε αυτά τα βουνά μπορείτε να βρείτε στην διεύθυνση http://seamounts.sdsc.edu/# και ένα άλλο πρόγραμμα καταγραφής και παρακολούθησης τους στην http://www.seamounteef.org/
Πέμπτη 21 Απριλίου 2011
Η σπηλιά των κοραλλιών
Στο λινκ θα βρείτε την δημοσίευση που είχε γίνει στην εφημερίδα «Τα Νέα» και αναφερόταν στην διδακτορική εργασία του Βασίλη του Γεροβασιλείου . Παθιασμένος δύτης και φυσιοδίφης ο Βασίλης εκπονεί την εργασία του χρησιμοποιώντας συσκευές SCUBA για να καταγράφει τα σπήλαια του Β. Αιγαίου. Μέσα από την δουλεία του αναδεικνύει των ρόλο της κατάδυσης στην σύγχρονη επιστήμη και έρευνα. Υπήρξε μέλος της ομάδας μας και απόφοιτος του Επιστημών της θάλασσας και συνεχίζει να βρίσκετε κοντά μας προσφέροντας βοήθεια στις ανάγκες της ομάδας και των μελών της.Η ομάδα έχει υποστηρίξει και αυτή το έργο του Βασίλη με την χορηγία εξοπλισμού κατάδυσης. Συγχαρητήρια Βασίλη για την πανέμορφη δουλειά. TA NEA On-line - Η σπηλιά των κοραλλιών
Τετάρτη 20 Απριλίου 2011
Κυριακή 17 Απριλίου 2011
Τα ερωτήματα του ποιητή #1
Οι στοίχοι από τον Λύχνο του Αλαδινού δημιουργούν ένα ερώτημα. Μπορεί να βρεθεί στεριά στου πελάγου τα ανοικτά? Ο καπετάνιος της τράτας Ísleifur II γνώριζε αρκετά καλά την θάλασσα του αρχιπελάγους Vestmanneyjar που βρίσκετε Νότια της Ισλανδίας. Όπως και σε όλους τους Ισλανδούς ψαράδες η περιοχή μπορεί να είναι επικίνδυνη λόγο των δυνατών ανέμων αλλά την δεκαετία του 60 όλα τα νησιά και οι ύφαλοι ήταν από καιρό γνωστά. Τα ξημερώματα της 15 Νοεμβρίου του 1963 (07:15 ώρα Greenwich) όμως ο καπετάνιος πρόσεξε καπνούς να αναδύονται Νοτιοδυτικά από το σκάφος του. Συναγερμός σήμανε στο σκάφος αφού κατ’ευθείαν σκέφθηκαν ότι κάποιο σκάφος φλέγετε και ξεκίνησαν τις διαδικασίες διάσωσης. Σκάφος σε κίνδυνο όμως δεν υπήρχε άντα αυτού ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο εξελισσόταν μπροστά στα έκπληκτα μάτια τους. Ένα νησί αναδυόταν από τα 130 μέτρα βάθους που υπήρχαν πρότινος στην περιοχή. Όταν έφτασαν εκεί βίαιες εκρήξεις παρήγαγαν καπνό και στάχτη. Ήταν η Νήσος Surtsey αυτό το εκπληκτικό φαινόμενο που κοίταζαν άφωνοι. Πήρε το όνομα της από τον γίγαντα Surtr ένα άγριο πνεύμα της φύσης που ταλαιπωρούσε τους θεούς της Σκανδιναβικής μυθολογίας. Το φαινόμενο συνεχίσθηκε μέχρι το 1967 όπου πλέον το νησί είχε πάρει της σημερινές του διαστάσεις δηλαδή μέγιστο υψόμετρο 45 μέτρα και Επιφάνια 2,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Γονείς του νησιού ήταν τα υποθαλάσσια ηφαίστεια της περιοχής που αποτελούν κομμάτι του Mid-Atlantic Ridge (MAR). Πέρα από τους γεωλόγους τους σεισμολόγους το νησί προσέλκυσε το ενδιαφέρων βιολόγων και οικολόγων αφού μας έδωσε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και να μελετήσουμε την δημιουργία ενός οικοσυστήματος. Από τους θαλάσσιους οργανισμούς αυτοί που το κατοίκισαν με μεγαλύτερη επιτυχία ήταν οι φώκιες, οι αστερίες, οι αχινοί και οι πεταλίδες. Φυσικά οι Όρκες δεν χάσαν την ευκαιρία να το κάνουν ένα καινούργιο σημείο για να κυνηγάνε της φώκιες. Πάντως ότι εντυπωσιακό και να βρήκαν οι επιστήμονες που πήγαν εκεί μετά την νύχτα από 14 προς 15 Νοεμβρίου του 1963 , όταν δηλαδή το φαινόμενο ακούμπισε την επιφάνεια της θάλασσας, όλοι τους πρέπει να ζήλεψαν το πλήρωμα του Ísleifur II για την μοναδική τύχη που είχε. Να ανακαλύψει πως μπορεί να βρεθεί στεριά στου πέλαγο τα ανοιχτά.
Δευτέρα 11 Απριλίου 2011
Το ρεύμα του κόλπου και η πηγή της νεότητας.
Ο χάρτης του Gulf stream που έφτιαξε ο B.Franklin
Αυτός που παρουσιάζει το έντονο ενδιαφέρων είναι ο Juan Ponce de León ένας Ισπανός δηλαδή που έζησε κάπου στα 1500. Πήγε στην Καραϊβική στο δεύτερο ταξίδι του Κολόμβου (επίσης πατριωτάκι κατά πολλούς) σαν εθελοντής. Εκεί έκανε διάφορα. Ανακάλυψε την Φλόριντα όταν έψαχνε για κάτι νησάκια. Έγινε κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο και είναι πιθανότατα ο πρώτος άνθρωπος ο οποίος αναγνώρισε την ύπαρξη του Gulf’s stream τοποθετώντας το όνομα του στην ιστορία της ωκεανογραφίας. Μετά από λίγους αιώνες ο διάσημος εθνοπατέρας των Αμερικάνων Benjamin Franklin υπήρξε ο πρώτος που μελέτησε επιστημονικά το Ρεύμα του κόλπου. Τώρα αν o Juan βρήκε την πηγή η όχι είναι αμφιλεγόμενο. Αρκετοί λένε ότι όχι μόνο την βρήκε αλλά και ήπιε από το νερό της και ξανάγινε νέος και δυνατός αυτός και το πλήρωμα του. Από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ύπαρξη του Gulf stream είναι ένας βασικός λόγος που στην γηραιά ήπειρο αναπτύξαμε πολιτισμούς και καταφέραμε να ζούμε τόσα πολλά χρόνια. Αν δεν υπήρχε το ρεύμα του κόλπου είναι πολύ πιθανών αρκετά μέρη της Ευρώπης να κατοικούνταν από τύπους που μοιάζουν με Εσκιμώους. Αρκεί να σκεφτούμε ότι η Μυτιλήνη και η αρκετά πιο κρύα Ουάσινγκτον βρίσκονται στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος και όταν εμείς εδώ κάνουμε μπάνια αυτοί φοράνε ακόμα τα μπουφάν τους. Έτσι δεν θα ήταν τελείως παράλογο να πούμε ότι ή πηγή της νεότητας είναι το ρεύμα του κόλπου και να γίνουμε εμείς οι πρώτοι που την ανακαλύψαμε. Αν πάλι δεν με πιστεύετε τον δρόμο σας τον είπα Πηνελόπη=χάρτης και σε 38 μέρες ίσως προλαβαίνετε να βρείτε εσείς πρώτοι τριτωνόπουλα την πηγή της αιώνιας νεότητας. Το σίγουρο πάντως είναι πως το ρεύμα του κόλπου είναι ένας από τους βασικότερους ρυθμιστικούς παράγοντες του παγκόσμιου κλίματος και αν τα καταφέρουμε και το αποσυντονίσουμε τότε μια πηγή νεότητας θα έχει καταστραφεί.
Ο Jack ψάχνει για πλήρωμα!
Τετάρτη 6 Απριλίου 2011
Aristotle's lagoon
κάντε κλικ για το δευτερό κομμάτι , το τρίτο κομμάτι και το τέταρτο κομμάτι.
Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011
Για βουτιές.
Auguste Antoine Piccard – Πρωτοπόρος σε αέρα και θάλασσα!
O Auguste Antoine Piccard γεννήθηκε στην Βασιλεία της Ελβετίας το 1884. Σπούδασε φυσική στις Βρυξέλες του Βελγίου. Τον ενδιαφέροντα του ήταν σε αρκετά πεδία αλλά θα έμενε στην ιστορία για τις εφεύρεσης του. Έγινε γνωστός διότι κατασκεύαζε μπαλόνια (από αυτά που πέταγε ο Φιλέας Φογκ). Ένα από αυτά το 1931 τους ανέβασε στα 15,785 μέτρα κάνοντας έτσι το ρεκόρ. Μαζί με την συνεπιβάτη του Paul Kipfler κάναν διάφορες ατμοσφαιρικές μετρίσης. Ο Herge συνεπαρμένος από τα κατορθώματα του έφτιαξε έναν ήρωα για το κόμικ Τεν-Τεν που ήταν απεικόνιση του A.A.Picard. O ήρωας αυτός είναι ο διάσημος καθηγητής Τουρνεσολ που εκτός τον άλλων σε δύο ιστορίες τις σειράς εφοδιάζει τους ήρωες Τεν Τεν και καπετάν Χάντοκ με ένα πανέμορφο καρχαριόσχημο υποβρύχιο. Ε σιγά το πράμα θα πείτε «μόνο στα κόμικ δηλαδή βούταγε ο Πικαρντ?». Όχι φυσικά! Ο A.A.Piccard είπαμε ότι είχε πολλά ενδιαφέροντα και έτσι στην συνέχεια της καριέρας του χρηματοδοτούμενος από τον οργανισμό “Belgian Fonds National de la Recherche Scientifique” δημιούργησε το FNRS-2. Αυτό δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα από τα ιστορικότερα βαθυσκάφη που έχει δημιουργίση ο άνθρωπος. Ηλεκτροκινητήρας με 24 ώρες αυτονομία και κατάδυση με την ιλιγγιώδη ταχύτητα των 0,5knots στα 4.000 μέτρα. Όλα αυτά το 1948!!!. Ο Auguste πέθανε το 1962 άλλα το όνομα Piccard συνέχισε να δημιουργεί νέου ορίζοντες για την επιστήμη και να δίνει απαντήσεις στις προκλήσεις που τοποθετεί η φύση στην ανθρωπότητα. Πως θα το δούμε σε επόμενο ποστ. συνεχίζετε........
Το Βελγικό βαθυσκάφος FNRS-2 μετά από ζημιά και έλλειψη χρηματοδότησης αγοράσθηκε από τους Γάλλους και ανακατασκευάσθηκε στο FNRS-3.
Η κατάδυση και το περιβάλλων #1 ίζημα σε σπήλαια.
Δείτε την δημοσίευση τους εδώ.
Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011
Βουτιά στην Βίλλα!!! αντιγράφω από το άλλο μπλογκ.
While diving at the island of Lesvos with the diving team of the University of Aegean we meet a ghost net. Ghost nets are the remnant of fishermen nets that left or lost at the sea. Unfortunately those nets are still able to trap some animals like the Scorpaena sp., sea turtles and slipper lobsters. This is the common name of the specie of lobster Scyllarides latus. These lobsters have instead of antennas and claw some strange spoon-like tools that help it to unstick his prey from the rocks. It usually feed with limpets. It prefers to stay all day in a shaded cover or an opaque shelter to a transparent shelter of the same dimensions. Lobsters also demonstrated a significant preference for shelters with more than one opening and for those that were in a horizontal as opposed to vertical position according to misters E.Spanier and G. Almog-Shtayer. Its noctural behavior is due to that most of his predators like Balistes carolinensis and Epinephelus marginatus are diurnal. If it’s being attacked it demonstrates a “burst-and-coast” type of swimming found also in some negatively buoyant fast-swimming fish according to Ehud Spanier, Daniel Weihs and Galit Almog-Shtayer. These guys also inform the scientific society as they research on slipper lobster swimming that its acceleration range between 250 and 500 cmXs^-2. In the results of the same research we can learn the interesting “This intermittent fast swimming is assumed to be used by lobsters to escape, especially through the back opening of their diurnal shelter in case a predator is successful in penetrating it. It is of short duration and is suggested as an emergency means in which the animal invests considerable energy resources to reduce its exposure time in an open area until it reaches an alternative shelter”.
All the above make the young environmentalist Elena being charmed by the strange lobster. We meet him moveless in the fatal trap of the ghost net. At first I thought it was dead but the still bright full coloration alert me that it was still alive. I used carefully my diving knife to set it free without harm it. If you ever try to do something similar remember that it can also harm you if your hand hit by its large tail. This behaviour have give it at Greek the name “kolochtipa / κολοχτύπα”. Elena fast felled in love with the lobster and started kissing it! It thanked us by pose for some pics.
Slipper lobster are easy to be catch by spear fishing divers and that has lead to being an overfishing suffering specie.
Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011
Σάββατο 5 Μαρτίου 2011
Ένα μήνα άντεξε όλο και όλο.
Βουτιά στο βυθό της Λέσβου.
Πάλι από την εφημερίδα «Εμπρός» μέσω του σαββατιάτικου ένθετου της VIEW με συνεντεύξεις και φωτογραφίες που τους δόθηκαν μέσα από την έκθεση υποβρύχιας φωτογραφίας που διοργάνωσε το καταδυτικό κέντρο Lesvos scuba Oceanic diving center και η φωτογραφική εταιρία Μυτιλήνης.
Kάνετε κλικ εδώ για να διαβάσετε το άρθρο που έγραψε η Βαγγελιώ Χρηστίδου.
Τέσσερα δελφίνια στην προκυμαία της Μυτιλήνης
Kάνετε κλικ εδώ για να διαβάσετε το άρθρο που έγραψε η Γιακούμη Πελλή στην εφημερίδα “Εμπρός” με την βοήθεια της Μαρίας και του κ.Κόκκορη.
Υγ. Ρωτήστε την Μαρία να σας αφηγηθεί περισσότερες περιπέτειες με το επώνυμο της.
Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011
Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011
ΣΚΑΪ Player TV - Αλιεία με εκρηκτικές ύλες
Αναδημοσίευση από το σχετικό ποστ στο www.scubadive.gr
Παρακαλώ, όποιος αναγνωρίζει το σκάφος στην παρακάτω φωτογραφία, ας επικοινωνήσει με email στη διεύθυνση psaremadynamiti@gmail.com
Ψαράδες, όχι ψάρια από το γιαλό, συνιστά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Βάσει αυτών, προτείνεται η απαγόρευση κάθε αλιευτικής δραστηριότητας για όλα τα είδη ψαριών ένα χιλιόμετρο από τις ακτές των νησιών στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Σχεδιασμός ενός Δικτύου Θαλασσίων Αποθεμάτων στις Κυκλάδες».
«Η ταχύτατη και ριζική υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος έχει οδηγήσει στην αναζήτηση αποτελεσματικών μηχανισμών για την προστασία, διατήρηση και αποκατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων», μας λέει ο Γιώργος Δ. Κόκκορης, επίκουρος καθηγητής Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος, με συνεργάτη τη δρα Συλβαίν Γιακουμή. «Προκειμένου να επιτευχθεί ολοκληρωμένη προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος μιας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής, σημαντική είναι η δημιουργία ενός δικτύου θαλάσσιων αποθεμάτων, το οποίο ορίζεται ως "ένα σύνολο θαλάσσιων αποθεμάτων σε μια βιογεωγραφική περιοχή". Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, καθώς και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια οδηγία θαλάσσιας στρατηγικής, στην οποία αναφέρεται η επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ενός δικτύου αντιπροσωπευτικών θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο μέχρι το 2012, προχωρήσαμε στο σχεδιασμό ενός δικτύου θαλάσσιων αποθεμάτων στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στην περιοχή των Κυκλάδων».
«Η δημιουργία ΔΘΑ είναι μια κοινή πρακτική για την προστασία των αλιευτικών αποθεμάτων και της θαλάσσιας βιοποικιλότητας σε πολλές χώρες του κόσμου».
Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχεδιασμός ενός δικτύου θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών στις Κυκλάδες», το καλοκαίρι του 2007 έγινε δειγματοληψία σε 13 νησιά των Κυκλάδων, ενώ το καλοκαίρι του 2008 καλύφθηκαν άλλα 18 νησιά. Συνολικά έγινε δειγματοληψία σε 294 σταθμούς στα παράκτια ύδατα 32 νησιών. Σε κάθε σταθμό καταγράφηκε ο τύπος ενδιαιτήματος (φυσικό και βιολογικό), ενώ παράλληλα έγινε οπτική παρατήρηση και καταγραφή όλων των ειδών ψαριών που συναντήθηκαν καθώς και των μεγεθών τους.
Γ.Α.Κ
το άρθρο αυτό είνια αναδημοσίευση από την ιστιοσέλιδα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" δείτε το εδώ
Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011
την Κυριακή για βουτιά
Οι εξοπλισμοί αυτοί έχουν βοηθήσει στην διεκπεραίωση εργασιών που σχετίζονται με τις έρευνες του πανεπιστημίου (διδακτορικές, μεταπτυχιακές και προπτυχιακές εργασίες) καθώς και άλλων ερευνητικών φορέων. Τα τελευταία χρόνια η χρήση των συσκευών SCUBA μας δίνει την δυνατότητα να αποκτήσουμε περισσότερη πληροφορία για το θαλάσσιο βιόκοσμο. Φυσικά σε άλλες χώρες οι μέθοδοι αυτοί αποτελούν πηγή γνώσης εδώ και πολλά χρόνια.
Ευχόμαστε η κοινή αγάπη για την κατάδυση και τη θάλασσα να μας οδηγήσει σε περαιτέρω συνεργασίες.
Με εκτίμηση,
Φοιτητική Καταδυτική Ομάδα «Τρίτων»
Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011
Έκθεση Φωτογραφίας...
Έκθεση στη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης
Νομίζω ότι ήταν μία πολύ ωραία προσπάθεια, με μυρωδιές ταξιδιάρικες & καλοκαιρινές...αν και στη μέση του χειμώνα...
Ώρες έκθεσης 19:00 - 21:00
Εγκαίνια 7/2/2011 ώρα 19:30
Στη πόλη μας λειτουργεί από το 2002 το LESVOS SCUBA OCEANIC CENTER και παρέχει καταδυτικές υπηρεσίες τόσο σε ντόπιους, όσο και σε ξένους (τουρίστες). Τα εγγεγραμμένα μέλη ξεπερνούν τα χίλια.
Είναι το μοναδικό κέντρο στο ΒΑ Αιγαίο και δραστηριοποιείται σε 2 βάσεις σε επιλεγμένες περιοχές του πανέμορφου νησιού της Λέσβου.
Η θεματολογία των φωτογραφιών είναι:
ΛΕΣΒΟΣ, ΕΡΥΘΡΑ, ΜΑΛΔΙΒΕΣ, ΙΣΠΑΝΙΑ, ΜΑΛΤΑ
και οι υποενότητες περιλαμβάνουν τα εξής θέματα:
ΝΑΥΑΓΙΑ, ΜΑΚΡΟ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ, ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΖΩΗ – ΨΑΡΙΑ, ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΔΥΤΕΣ
Φωτογράφοι είναι:
Παναγιώτης Παπαδέλλης, Δημήτρης Καρυδάκης, Γιώργος Φιλιός, Σιλβαίν Γιακουμή, Μαρία Σίνη & Έκτορας Γιούργης (Καταδυτική Φοιτητική Ομάδα “ΤΡΙΤΩΝ”), Στρατής Παλαιολόγου, και άλλοι.
Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011
ΕΚΘΕΣΗ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ "LESVOS SCUBA OCEANIC CENTER"
H θεματολογία των φωτογραφιών είναι:
ΛΕΣΒΟΣ,ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ,ΜΑΛΔΙΒΕΣ,ΙΣΠΑΝΙΑ,ΜΑΛΤΑ
και οι υποενότητες περιλαμβάνουν τα εξής θέματα:
ΝΑΥΑΓΙΑ,ΜΑΚΡΟ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ,ΥΠΟΒΡΥΧΊΑ ΖΩΗ-ΨΑΡΙΑ,ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΔΥΤΕΣ.
Φωτογράφοι:
Παναγιώτης Παπαδέλλης
Δημήτρης Καρυδάκης,
Γιώργος Φιλιός
Συλβαίν Γιακουμή
Φοιτητική Καταδυτική Ομάδα Τρίτων: την ομάδα θα εκπροσωπήσουν η Μαρία Σίνη και ο Έκτορας Γιούργης με προσωπικό τους υλικό καθώς και με φωτογραφίες από το αρχείο της ομάδας.
Στα πλαίσια της συμμετοχής μας θα γίνει και παρουσίαση με θέμα τους κάτοικους του βυθού και την συμβολή της κατάδυσης στην γνώση μας για αυτούς. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την ημέρα έναρξης της έκθεσης, δηλαδή 7-2-2011.
περισσότερα για LESVOS SCUBA OCEANIC CENTER εδώ
Περισσότερα για την μέρα και ώρα της παρουσίασης θα ανακοινωθούν σύντομα εδώ.